Montaža in materiali za montažo

EUTR
Lesene pode lahko postavimo na katerokoli podlago: prod, travnate površine, pesek, zemljo, cement itn. Pred postavitvijo moramo čimbolj odpraviti vse neravnine in predvideti enakomeren nagib terena (cca. 1 cm na tekoči meter), da omogočimo odtekanje vode. V kolikor podlage ne moremo popolnoma poravnati, uporabimo posebne plastične ali gumijaste regulacijske podstavke (na sliki) in tako do milimetra natančno pripravimo podlago, obenem omogočimo vodi neoviran odtok, pridobimo pa tudi vmesni prostor za morebitne instalacije. Letve moramo najprej prečno povezati s profilom iste ali enakovredne drevesne vrste kot je pohodna letev.

MONTAŽA

1. Montaža s sponkami:
Za montažo s sponkami uporabljamo PA sponke (na sliki), ki so testirane in izredno kvalitetne, sestavljene so iz PA plastike ter vsebujejo 10 % steklenih vlaken. Montaža s sponkami je enostavna, hitra, izgled terase je elegantnejši, saj se ne vidijo vijaki. Montažo s sponkami uporabljamo pri stabilnejših drevesnih vrstah: Teak, Cumaru, Ipe lapacho, Itauba.

Navodila za montažo in vzdrževanje najdete TU.

2. Montaža z vidnim vijačenjem:
Letve moramo najprej prečno povezati s profilom iste ali enakovredne drevesne vrste kot je pohodna letev. Razdalja med letvami naj bo 4 - 5 mm, tako da omogočimo odtok vode, razdalja med prečnimi povezovalnimi letvami pa naj bo med 35 - 45 cm. Za vijačenje uporabite vijake iz nerjavečega jekla. Vsako letev pritrdimo z dvema vijakoma pri tem pa pazimo, da vijake ne postavimo preveč na rob letve. Za podkonstrukcijo vedno uporabljamo eksotično drevesno sorto. V primeru, da lesa po prevzemu ne montirate takoj, ga je potrebno hraniti zvezanega in zaščitenega pred soncem v primernem prostoru. Čela desk je potrebno zaščititi z voskom (čebeljim ali navadnim voskom: sveča). V primeru spodnjega vijačenja po podestih »nevidno vijačenje« je potrebno vsak podest dodatno pritrditi z vrha na vsakem vogalu. V primeru, da podest poleg tega rahlo dvigne, ga je potrebno dodatno privijačiti. Deske, ki so daljše od dveh metrov so ponavadi rahlo ukrivljene, zato se pri polaganju uporablja orodje za izravnavanje desk. Eksotični les je zelo trd in gost, zato ga je potrebno vrtati kjer se vijači (v podkonstrukcijo 3 mm, skozi podnice pa 5 mm). Deske je potrebno pred montažo pričeliti. Pri deski je priporočljivo posneti robove zaradi estetskega videza.

Navodila za montažo in vzdrževanje najdete TU.

3. Montaža z nastavljivimi nogicami:
Montažo z nastavljivimi nogicami uporabimo takrat, ko je razlika med podlago in želeno višino terase več kot 7 cm. Z nastavljivimi nogicami dvignemo teraso do želene višine. Na razpolago imamo nogice, ki se lahko nastavijo od 3,6 do 5 cm; 5,2 do 8,2 cm; 8,2 do 13,3 cm in 13,3 do 22,5 cm. Montaža z nastavljivimi nogicami je preprosta. Nogice pritrdimo v tla in na njih podkonstrukcijo lesene terase. Montažo z nastavljivimi nogicami priporočamo tam, kjer je občutljiva izolacija. Na voljo imamo tudi 5 ali 10 mm podložne ploščice.

4. Nega in vzdrževanje teras - navodila.

 

MATERIALI ZA MONTAŽO

1. Podkonstrukcija
Podkonstrukcija je namenjena pritrjevanju podnic, z njo dosežemo kroženje zraka in s tem zračnost, s čimer preprečimo koritenje podnic. Minimalna debelina podkonstrukicje je vsaj 20 mm, kar je še dovolj velika debelina, da drži vijak privijačen iz podnice, hkrati pa je tudi doseženo kroženje zraka.
 
Pri izbiri podkonstrukcije velja, da naj bi bila iz istega ali podobnega lesa kot so podnice: eksotične podnice – eksotična podkonstrukcija, macesnove podnice – macesnova podkonstrukcija).
 
2. Pritrdilni material
V praksi se največ uporabljata dva načina pritrjevanja:
  • Vidno: z vijaki iz podnice v podkonstrukcijo
  • Nevidno: s PA sponkami

Tudi pri montaži z vijaki lahko le-te skrijemo tako, da delamo segmente, kjer pritrjujemo podnice tako, da vijačimo les iz spodnje strani preko podkonstrukcije na podnice. Ta način sicer zahteva še dodatno podkonstrukcijo, vendar na tak način dobimo efekt nevidnega vijačenja – pritrjevanja.
 
Kadarkoli uporabljamo vijake, morajo biti to inox vijaki in sicer kvalitete A2 za običajne montaže, ob morju pa kvalitete A4.
 
3. Zaščita lesa
Z oljenjem damo lesu svežino in poudarimo barvo. Če je les naoljen, ga lažje čistimo. Pri eksotičnih vrstah lesa velja, da se mu s tem življenjska doba ne podaljša.
 
Priporočamo, da vsako pomlad les očistimo in naoljimo, s čimer mu povrnemo barvo in očistimo umazanijo. V kolikor lesa ne zaščitimo, pod vplivom sonca in dežja posivi.

Za več informacij pokličite 031 558 246 (Robi).

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Prosimo, izpolnite vsa polja!
Uspešno poslano
Spoštovani,
vaše sporočilo smo prejeli.
Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Lep dan še naprej,
ABC-NET d.o.o.