Burmanski gozdni Teak

TECTONA GRANDIS – PRAVI TEAK

Ko govorimo o lesenih izdelkih za zunanjo uporabo, uporabljamo termin teak, kot sinonim za les, ki je odporen na vremenske vplive (sonce, voda).

Domovina pravega teaka – Tectona grandis je južna in jugovzhodna Azija (Indija, Indonezija, Malezija, Tajska in Burma), po kakovosti pa izstopa les dreves, ki rastejo v Burmi. Tako se danes uporablja ime za navtični in visokokakovostni teak – burma teak.

Les teak je rumeno rjave barve – tako imenovana zlato rumena barva. Na soncu dobi značilno srebrno sivo patino, ki je hkrati tudi njegova zaščita.

Je prijeten, mehak, žameten na otip ter zelo žilav. V lesu so prisotni silikati, kateri povzročajo krhanje orodja. Vsebuje velike količine olja, tako, da je potrebno pred lepljenjem les dodatno pripraviti. Zaradi svoje strukture, gostih letnic in kemične sestave, je zelo odporen na glive in plesni.

Odlikuje ga zelo majhen skrček pri sušenju, zato se uporablja tam, kjer so hitre menjave suhega in vlažnega obdobja. Ker se poleg tega lahko obdeluje, se največ uporablja za pohištvo in konstrukcije; praktično nenadomestljiv je pri ladijskih palubah.

Na tržišču je zelo prisoten tudi plantažni hitro rastoči teak, ki se v glavnem uporablja za notranje pohištvo, saj je zaradi širokih letnic bistveno manj odporen na vremenske vplive.
  • Trdota po Janki: 1155
  • Specifična teža : 950 kg/m³
Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Prosimo, izpolnite vsa polja!
Uspešno poslano
Spoštovani,
vaše sporočilo smo prejeli.
Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Lep dan še naprej,
ABC-NET d.o.o.