Masivni les - Burma teak (tikovina)

EUTR

TECTONA GRANDIS – PRAVI TEAK

Na zalogi imamo vedno 10 zabojnikov lesa.

Ko govorimo o lesenih izdelkih za zunanjo uporabo, uporabljamo termin teak, kot sinonim za les, ki je odporen na vremenske vplive (sonce, voda). Poleg teaka pa poznamo tudi druge drevesne vrste (predvsem eksote), ki so tudi odporne na zunanje vplive, se pa razlikujejo od pravega teaka po barvi, trdoti, stabilnosti in kar je bistveno, po skrčku pri sušenju.

Domovina pravega teaka – Tectona grandis je južna in jugovzhodna Azija: Indija, Indonezija, Malezija, Tajska in Burma (Mjanmar), po kakovosti pa izstopa les dreves, ki rastejo v Burmi. Tako se danes uporablja ime za navtični in visokokakovostni teak – burma teak.

Les teaka je rumeno rjave barve, tako imenovane zlato rumene barve. Na soncu dobi značilno srebrno sivo patino, ki je hkrati tudi njegova zaščita.

Je prijeten, mehak, žameten na otip ter zelo žilav. V lesu so prisotni silikati, kateri povzročajo krhanje orodja. Vsebuje velike količine olja, zato je potrebno pred lepljenjem les dodatno pripraviti. Zaradi svoje strukture, gostih letnic in kemične sestave, je zelo odporen na glive in plesni.

Odlikuje ga zelo majhen skrček pri sušenju, zato se uporablja tam, kjer so hitre menjave suhega in vlažnega obdobja. Ker se poleg tega lahko obdeluje, se največ uporablja za pohištvo, konstrukcije in je praktično nenadomestljiv pri ladijskih palubah.

Na tržišču je prisoten tudi plantažni, hitro rastoči teak, ki se v glavnem uporablja za notranje pohištvo, saj je zaradi širokih letnic bistveno manj odporen na vremenske vplive.

Teakov masiven les se ponavadi dobi v standardnih dimenzijah:
  • debeline 52 mm
  • širine 105, 130, 155 mm in širše
  • dolžine: 1000 do 1700 mm ter 1850 do 4000 mm
Trdota po Janki: 1000

Za več informacij pokličite 041 574 054 (Peter).

Vas zanima več?

Za vse dodatne informacije ali odgovore vas prosimo, da nas pokličete ali nam pošljite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.


Prosimo, izpolnite vsa polja!
Uspešno poslano
Spoštovani,
vaše sporočilo smo prejeli.
Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Lep dan še naprej,
ABC-NET d.o.o.